Waarom ben je bang?

① lichaam ② mind ✎ jan van rosmalen Feb 23, 2024
waarom ben je bang

Misschien ben je bang om je baan te verliezen, dat er iets met je kinderen gebeurt, of dat je nooit van je klachten afkomt. Misschien heb je angst voor muizen, hoogtes, oorlogen, of voel je spanning als je een grote blauwe envelop in de brievenbus vindt. Zelfs als je denkt dat je nergens bang voor bent, komt er altijd wel iets op je pad dat een knoop in je maag veroorzaakt.

Iedereen heeft zijn eigen angsten, maar er is één angst die ons allemaal raakt: de angst voor de dood. Die angst ligt vaak verborgen onder al die andere angsten. Maar waarom zijn we eigenlijk zo bang voor de dood?

De rol van je ego

Als je bang bent voor de dood, ben je eigenlijk bang voor het idee dat je ophoudt te bestaan. Degene die daar bang voor is, is je ego. Je ego probeert je te beschermen door te waarschuwen voor alles wat jou in gevaar zou kunnen brengen. Op zich handig – zonder dit mechanisme zouden we niet overleven. Maar het ego is altijd op zijn hoede, haalt herinneringen uit het verleden en probeert je te beschermen tegen denkbeeldige bedreigingen.

Bijvoorbeeld: je ego herinnert je eraan om sociale situaties te vermijden waarin je afgewezen zou kunnen worden, omdat het je overleving koppelt aan acceptatie door de groep. Dit is een overblijfsel van onze evolutionaire overlevingsstrategie, zoals bij wolven. Maar in onze moderne wereld werkt dit vaak averechts en houdt het ons gevangen in angst.

Het probleem met gedachten

Je gedachten zijn de grootste bron van je angst. Ze gaan van het verleden naar de toekomst en halen je weg uit het enige wat werkelijk bestaat: het huidige moment.

Als je constant bezig bent met "Wat als...?" of "Had ik maar...", is je ego aan het werk. Maar stel je voor dat je dat even loslaat. Stel je voor dat je hier, in dit moment, volledig aanwezig bent. Geen zorgen over morgen of gisteren. Alleen nu.

Hoe kom je in het moment?

De sleutel ligt in voelen in plaats van denken. Wanneer je voelt, ben je in het nu. Maar dat kan in het begin ongemakkelijk zijn. Je komt gevoelens tegen die je misschien hebt vermeden: pijn, angst, verdriet, of spanning. Je ego zal proberen die gevoelens te analyseren, te labelen of zelfs te vermijden.

Maar wat gebeurt er als je stopt met rennen en begint te voelen? Zonder er een verhaal aan vast te hangen, zonder labels zoals "eng", "slecht", of "pijnlijk". Dan ontdek je dat het allemaal slechts sensaties zijn – tijdelijk en voorbijgaand.

Angst is een illusie

Angst bestaat alleen omdat je erin gelooft. Het is een constructie van je gedachten. Als je stopt met geloven in angst en simpelweg toelaat wat er in het moment gebeurt, zonder oordeel, zul je merken dat de angst vanzelf verdwijnt.

De kracht ligt in het volledig toelaten van wat er nu is, zonder vast te houden aan gedachten die de angst voeden. Besef dat jij sterker bent dan je gedachten en sensaties. Ze komen en gaan als golven op een oceaan. Maar jij bent die oceaan – je bent sterker en oneindig veel meer dan die voorbijgaande golven.

Kies wie je wilt zijn

Jouw kracht ligt in het maken van een bewuste keuze. Besluit dat je meer bent dan je angst en gedachten. Je bent degene die controle heeft, die kan kiezen voor kracht en aanwezigheid.

Sta op, voel je kracht, en brul als een leeuw als dat nodig is. Laat je ware kracht ontwaken en stap in wie je werkelijk bent. Het enige wat je hoeft te doen, is aanwezig zijn in dit moment. Hier begint jouw kracht.

Groet,

Jan van Rosmalen 

 

Benieuwd of wij jou kunnen helpen?

Er zijn verschillende manieren hoe je met ons kennis kan maken. 

Doe de gratis zelfscan
Meld je aan voor de gratis webinar
Plan een gratis adviesgesprek

Wil je meer inspiratie? Lees verder...

Voor alle artikelen klik hier.

 

Omgaan met langdurige pijnklachten: Wat kun jij doen?

Dec 12, 2024

Neuroplasticiteit: De sleutel tot herstel bij chronische pijn

Nov 19, 2024

Durf te verbinden

Sep 07, 2024