Weerstand: De verborgen oorzaak van burn-out en hoe je het loslaat

② mind ✎ jan van rosmalen Oct 18, 2023
klachten burn out

Wist je dat weerstand een van de belangrijkste oorzaken van burn-out is? Maar hoe laat je die weerstand los? Dit lijkt een van de grote onopgeloste vragen in de moderne psychologie. Toch is er een antwoord – en ik ga je uitleggen hoe dat werkt.

Wat veroorzaakt weerstand?

Psychologie richt zich vaak op het denken, en precies daar begint het probleem. Ons denken genereert voortdurend meningen over situaties, mensen en gebeurtenissen. Maar elke mening brengt weerstand met zich mee. Zelfs als je het ergens mee eens bent, ontstaat er een subtiele vorm van weerstand vanuit het perspectief van de “ik” die oordeelt.

Het tegenovergestelde van weerstand is rust en vrede. Maar je vindt die niet in je denken, omdat je gedachten altijd voortkomen uit de persoon die je denkt te zijn. Zodra je iets vindt, ontstaat er spanning. Weerstand zit dus in de aard van het denken zelf.

Is stoppen met denken de oplossing?

Als het denken de bron van weerstand is, zou stoppen met denken dan de oplossing zijn? Misschien lijkt dit onmogelijk, maar is dat echt zo? Denk je werkelijk elke seconde van de dag? Wat gebeurt er als je niet bewust aan het denken bent?

Dit zijn vragen om over na te denken, maar je hoeft niet eindeloos te zoeken. Er is een shortcut: train jezelf om minder geïdentificeerd te zijn met je gedachten.

Hoe loslaten werkt

Wanneer je volledig in het moment bent, denk je niet. Dit is de staat van “flow” – die momenten waarop alles moeiteloos lijkt te gaan. Zodra je weer gaat denken, ben je uit dat moment. Denken gebeurt razendsnel, vaak zonder dat je het doorhebt. Maar je kunt leren om je bewust te worden van je gedachten en ze minder serieus te nemen.

Zie je denken als een automatische piloot waar je verslaafd aan bent geraakt. Door je bewustzijn te trainen, ontdek je dat jij niet je gedachten bent – jij bent degene die ernaar kijkt.

Ontsnap uit denkpatronen

Probeer in te zien dat elke mening die je hebt – of het nu gaat over regen, een luidruchtige buurman, je baby die 's nachts vaak wakker wordt, of je schoonmoeder – voortkomt uit je denken. Het zijn geen feiten, maar interpretaties. Als je dat kunt zien, kun je het denken loslaten en voorkom je dat je urenlang vastzit in frustratie of negatieve patronen.

Het is niet de situatie zelf die bepaalt of iets goed, slecht, mooi of lelijk is, maar jouw denken dat er iets van vindt. Door te oefenen in het loslaten van je gedachten, ga je steeds minder ergens iets van vinden. Dat is de weg naar rust in je hoofd.

Van klacht naar kracht

Rust in je hoofd leidt tot ontspanning in je lichaam. En dat is precies wat je nodig hebt om een burn-out te overwinnen. Door minder te identificeren met je gedachten, neem je de regie over je lichaam terug. Zo kun je weerstand loslaten, spanning verminderen en jezelf opnieuw verbinden met je kracht.

Groet,

Jan van Rosmalen

Benieuwd of wij jou kunnen helpen?

Er zijn verschillende manieren hoe je met ons kennis kan maken. 

Doe de gratis zelfscan
Meld je aan voor de gratis webinar
Plan een gratis adviesgesprek

Wil je meer inspiratie? Lees verder...

Voor alle artikelen klik hier.

 

Omgaan met langdurige pijnklachten: Wat kun jij doen?

Dec 12, 2024

Neuroplasticiteit: De sleutel tot herstel bij chronische pijn

Nov 19, 2024

Durf te verbinden

Sep 07, 2024