Waarom is het zo moeilijk om je goed te voelen?
Apr 23, 2024![emoties-voelen](https://kajabi-storefronts-production.kajabi-cdn.com/kajabi-storefronts-production/file-uploads/blogs/2147638671/images/85c1a3-474d-7b5-375d-7385577d2d78_Scherm_afbeelding_2024-04-23_om_07.55.53.png)
Een reis terug naar jezelf
Het is een uitdaging om je echt goed te voelen, vooral omdat we vaak ver verwijderd zijn van onze emoties. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die ons helpen deze verbinding te herstellen. Stichtingen zoals Stichting Emovere, re-integratiebedrijven zoals Clearminds en psychologen zoals Karper Moorman zetten zich in om mensen te ondersteunen bij deze reis.
De eerste stap naar welzijn is vaak opnieuw leren voelen. Dit vermogen zijn we vaak kwijtgeraakt door traumatische en pijnlijke ervaringen die diep in ons onderbewuste zijn weggestopt.
Trauma: een eeuwenoud thema
Trauma is door de eeuwen heen een veelbesproken onderwerp. Hoewel de huidige generatie niet per se meer trauma's ervaart dan vorige generaties, zijn we ons vandaag bewuster van de geconditioneerde en onderdrukte patronen die we in de loop van ons leven hebben ontwikkeld.
Er vindt momenteel een waardevolle verschuiving plaats: steeds meer mensen bewegen zich van slachtofferschap naar zelfleiderschap. Dit is een proces dat moed en kracht vereist. Zoals Carl Jung het prachtig verwoordde: "Iemand met zijn schaduw confronteren is hem zijn eigen licht laten zien."
Waarom is het zo moeilijk om je goed te voelen?
We verlangen allemaal naar geluk en welzijn, maar gevoelens zijn vaak vluchtig. Het lukt ons niet om constant in een staat van vreugde te blijven. Als we vrij konden kiezen, zouden we toch elk moment voor geluk kiezen? Wat houdt ons dan tegen?
Het antwoord ligt in ons geconditioneerde denken. Angst, schuld, schaamte en woede hebben beperkende denkpatronen in ons gecreëerd. De media versterkt deze patronen vaak nog verder door ons te overspoelen met angst en negatieve boodschappen.
Van denken naar voelen
Om uit deze vicieuze cirkel te komen, is het belangrijk om te begrijpen dat we niet onze denkpatronen zijn. Ons denken is niet superieur aan ons voelen; het wordt er juist door beïnvloed. Vaak hebben we in het verleden emoties onderdrukt om pijn te vermijden. Maar deze onderdrukking heeft ons afgesloten van ons vermogen om te voelen – en daarmee ook van ons vermogen om ons echt goed te voelen.
Het effect van onderdrukte emoties
Het onderdrukken van emoties zorgt ervoor dat we afgesneden raken van onze ware gevoelens. Dit leidt vaak tot burn-out, chronische klachten en stress – termen die inmiddels zo normaal zijn geworden, dat we ze bijna als onvermijdelijk beschouwen. Maar ze wijzen niet op gezondheid. Een gezond lichaam kan voelen, en een gezonde geest durft te voelen.
De kunst van toelaten
De sleutel tot je goed voelen, ligt in het durven voelen – ongeacht of de sensatie prettig is of niet. Het begint bij het loslaten van het oordeel tussen goed en fout, fijn en niet fijn, en simpelweg het gevoel toelaten. Door te stoppen met het blokkeren en onderdrukken van emoties, geef je jezelf de ruimte om opnieuw contact te maken met je innerlijke welzijn.
De wijsheid van de wilgenboom
Zoals de Tao ons leert: Wees als de wilgenboom die meebeweegt met de emotionele wind, en niet als de stevige eik die probeert de wind tegen te houden en daardoor breekt.
Als je leert om de wilgenboom te zijn, zie je in dat emoties mogen komen en gaan, zonder dat je eraan hoeft vast te houden of ze moet controleren. Je hoeft niet te streven naar alleen positieve gevoelens. Het besef dat alle emoties welkom zijn, maakt je veerkrachtig, flexibel en in balans.
Door te accepteren dat jij de wilgenboom bent – en niet je emoties – ontdek je dat het mogelijk is om je goed te voelen, zelfs te midden van uitdagingen. Je buigt mee, maar breekt niet. Dat is de kracht van echte emotionele gezondheid.
Groet,
Jan van Rosmalen