Emotie, eerst fysiek belicht (Deel 2 van de 2)
Jun 10, 2024![](https://kajabi-storefronts-production.kajabi-cdn.com/kajabi-storefronts-production/file-uploads/blogs/2147638671/images/d82cadd-666-284d-c3f2-bdd0e771ea3d_f0e83500-0825-4ef1-a956-e5d1cf684a30.jpg)
Emoties vormen de brug tussen onze innerlijke beleving en de buitenwereld. Om emoties functioneel te begrijpen, is het nuttig om te beseffen dat emotie letterlijk betekent: uit-bewegen. Het is de verwerking en expressie van een innerlijk gevoel. Met dat gevoel gaan we aan de slag, en het komt tot uiting in onze interactie met de buitenwereld.
Innerlijk voelen zonder specifieke zintuigen
Terwijl onze vijf zintuigen ons helpen de buitenwereld waar te nemen, hebben we geen specifieke zintuigen om ons innerlijke lichaam direct te voelen. Ons lichaam registreert echter subtiel interne signalen van onveiligheid of dreiging, zelfs als we ons daar niet bewust van zijn.
Als deze signalen niet bewust worden waargenomen, kan het lichaam langdurig in een stressmodus terechtkomen. Dit kan leiden tot een hoge staat van defensieactiviteit of zelfs uitputting. Deze reacties worden vaak pas opgemerkt wanneer ze zich manifesteren als fysieke klachten of concrete aandoeningen.
Van sensatie naar emotie
Sensaties in het lichaam kunnen worden samengevat als (lichaams)gevoel, dat ons een indruk geeft van de algehele toestand van ons lichaam. Bekende termen zoals "onderbuikgevoel", "druk op de borst", "brok in de keel" of "zwevend gevoel" beschrijven onze innerlijke beleving.
Het brein interpreteert deze sensaties en vertaalt ze naar bewuste gevoelens en emoties. Emoties zijn subjectieve ervaringen die vaak gepaard gaan met lichamelijke reacties, gezichtsuitdrukkingen en gedrag. Denk aan lachen bij vreugde, huilen bij verdriet of een motorische uiting van boosheid. Dit proces – de uit-beweging – maakt emoties zichtbaar en begrijpelijk voor onszelf én onze sociale omgeving.
De rol van emoties in sociale verbinding
Emoties spelen een cruciale rol in het sociale vagussysteem, een onderdeel van ons autonome zenuwstelsel. Dit systeem helpt ons geborgenheid en kwaliteit van leven te behouden door middel van sociale verbinding, erkenning en acceptatie binnen een groep.
Het doel van emoties is uiteindelijk om ons te helpen bepalen wat goed en gezond is voor onszelf, en om schadelijke invloeden af te weren. Zo behouden we onze innerlijke balans en veiligheid.
De gevolgen van onderdrukte emoties
Wanneer emoties worden genegeerd of onderdrukt, worden ze niet bewust verwerkt. Het brein interpreteert deze emoties als schadelijk of negatief en schakelt over op een alternatieve overlevingsstrategie. Dit kan leiden tot fysieke klachten, zoals stress en chronische pijn.
Onverwerkte emoties worden vaak opnieuw omgezet in lichamelijke sensaties, die zich op den duur manifesteren als concrete fysieke pijn. Dit proces legt de basis voor veel chronische aandoeningen.
Emotionele ontregeling als oorzaak van chronische ziekten
In mijn overtuiging ligt de fundamentele oorzaak van veel chronische ziekten in de afwijkende of ontbrekende verwerking van emoties. Dit leidt tot een verstoring van het autonome zenuwstelsel, dat op zijn beurt organen en orgaansystemen belast.
Ons emotionele brein en autonome zenuwstelsel zijn innig met elkaar verbonden. Wanneer deze verbinding ontregeld raakt, komt het lichaam in een voortdurende stressmodus terecht. Dit leidt onvermijdelijk tot mentale en fysieke klachten en kan uiteindelijk resulteren in zichtbare aandoeningen.
De sleutel tot herstel: jezelf leren kennen
Alleen u hebt toegang tot uw eigen interne "afdeling emotieverwerking". U kunt actief en bewust ingrijpen om de storing in uw autonome zenuwstelsel te herstellen. Zoals het boek Zakendoen met emoties treffend illustreert: door emotionele ladingen bewust te verwerken, kunt u terugkeren naar een veilige, stressvrije innerlijke balans.
Dit proces is geen belofte, maar een bewezen realiteit. Het is de ultieme oplossing voor veel chronische aandoeningen en ziekten.
Uw lichaam begrijpen en onder eigen beheer brengen
Leer de gebruiksaanwijzing van uw lichaam kennen – een handleiding die u bij uw geboorte is onthouden. Bij klachten is het nooit te laat om het hoofdstuk "Wat te doen bij storing" te openen. Deze praktische instructies kunnen niet alleen uw gezondheid verbeteren, maar ook uw algehele welzijn ondersteunen.
Neem de verantwoordelijkheid voor uw genezing en geluk in eigen handen. Breng uw lichaam en geest onder eigen beheer en herstel de balans die u verdient.
Gezonde groet,
Dr. Eduard Ariëns