De reis van pijn naar bewustzijn: een weg naar verandering
Apr 12, 2024![bewustzijn](https://kajabi-storefronts-production.kajabi-cdn.com/kajabi-storefronts-production/file-uploads/blogs/2147638671/images/22ee0fc-2c0-8430-f048-a6dcc142b28_Nieuwsbrief_1_.png)
Jarenlang worstelde ik met fysieke pijnklachten, zonder te beseffen dat de oorzaak dieper kon liggen dan het fysieke. Na talloze onderzoeken kwam ik terecht in het domein van onderdrukte emoties, waar ik ontdekte dat hierin een kern van waarheid zat. De inzichten van Dr. John Sarno openden mijn ogen en introduceerden mij in de wereld van TMS (Tension Myositis Syndrome), ook bekend als het mindbody spanningssyndroom.
Hoewel ik vooruitgang boekte, leek ik vast te zitten in een eindeloos proces van voelen en het verwerken van trauma na trauma. Het voelde alsof ik van de ene emotionele laag in de andere viel. Hoewel dit waardevol was en mij bewust maakte van de complexiteit van het menselijke systeem, realiseerde ik me dat dit niet de uiteindelijke weg was. Het diende eerder als opstap naar een groter inzicht: het bewustzijn dat ik ben, en dat jij ook bent. Dit bewustzijn is de sturende kracht achter alles wat we ervaren.
Van perceptie naar realiteit
Steeds meer wetenschappers en filosofen naderen de kern van wie we werkelijk zijn. Een krachtig voorbeeld is het werk van filosoof en computertechnoloog Bernardo Kastrup. Hij stelt: "De fysieke wereld die we zien is niet de echte wereld."
Onze perceptie is geen directe weergave van de werkelijkheid. Wat wij waarnemen, is slechts een afbeelding van een diepere mentale, geestelijke realiteit die eraan ten grondslag ligt. Dit besef opent de deur naar een nieuwe manier van kijken naar onszelf en onze wereld: onze overtuigingen en ervaringen uit het verleden vormen de werkelijkheid die we vandaag ervaren.
Het herprogrammeren van ons brein
Om verandering te creëren, moeten we ons richten op de kern: ons bewustzijn. Hoewel affirmaties vaak worden geprezen in de New Age-beweging, vergeten we vaak de oude, diepgewortelde programmeringen te ontkrachten. Verandering begint niet bij het herhalen van nieuwe gedachten, maar bij het herprogrammeren van ons bewustzijn – de kern van ons denken
Wanneer we ons bewustzijn richten op liefdevolle, vergevingsgezinde gedachten en ons losmaken van angstige patronen, bevinden we ons op het pad om te worden wie we werkelijk zijn. Dit proces, bekend als het werken met onze "schaduw" in de psychoanalyse, kan worden gezien als een kans om oude programmeringen te herkennen en bewust te transformeren.
De kracht van bewustzijn in actie
Door de bestuurder van ons denken te worden, kunnen we fysieke, emotionele en mentale klachten aanpakken. Het veranderen van ons innerlijke besturingssysteem beïnvloedt niet alleen onze perceptie, maar ook onze fysieke wereld – inclusief ons lichaam.
Zoals Kastrup benadrukt: "Onze realiteit omvat meer dan wat meetbaar is. Het omvat emoties, gedachten en mentale ervaringen die niet altijd kwantificeerbaar zijn." Hij stelt een filosofisch idealisme voor: Wat als alles in wezen mentaal is? Als de externe wereld een bewustzijnsconstructie is, en de fysieke realiteit slechts een projectie daarvan?
Dit idee nodigt ons uit om verantwoordelijkheid te nemen voor ons bewustzijn, omdat het niet alleen onze innerlijke wereld, maar ook de uiterlijke realiteit beïnvloedt.
Wees de verandering
De woorden van Gandhi vatten dit prachtig samen: "Alle tendensen in de buitenwereld zijn te vinden in ons lichaam. Als we onszelf veranderen, veranderen ook de tendensen in de wereld. Dit is het goddelijke mysterie op zijn hoogste niveau. Een prachtige zaak en de bron van ons geluk. We hoeven niet af te wachten wat anderen doen."
Dit inzicht nodigt ons uit om zelf de verandering te zijn die we in de wereld willen zien. Door bewust onszelf te veranderen, creëren we een nieuwe werkelijkheid – zowel binnen als buiten ons.
Groet,
Jan van Rosmalen
Lees hier het hele Artikel met Kastrup